minuttest

Bruk kondom

Kondom er det eneste prevensjonsmidlet som beskytter mot både seksuelt overførbare infeksjoner og uønsket graviditet. Du får gratis kondomer på alle testestedene til minuttest. Kirkens Bymisjon har også orange postkasser med kondomer på flere av sine virksomheter. Les mer om kondomer og hvor man kan få gratis kondomer her.

Undersøk deg for seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)

Viste du at du beskytter deg for hiv ved å undersøke deg for andre SOI? Om man f.eks har gonorè i hals, anus eller vagina, er det dessverre sånn at du er mer mottagelig for hiv-viruset. Og viste du at mange SOI ikke gir symptomer? Ved partnerbytte anbefaler vi derfor å teste seg for SOI. Både for å ta vare på din egen og andres helse. Les mer om SOI og hvor du kan teste deg her.

Slik kan du ikke bli smittet med hiv

air_water

Luft og vann

toilet

Ved å dele toalett og dusj eller gjennom mat og drikke.

insect

Insekter eller dyr

sweat

Gjennom spytt, svette, tårer og urin. Berøring, klemming og kyssing.

social

Ved sosial omgang med venner, familie, naboer kollegaer og andre.

Beskytt deg selv og andre ved å ta testen

HIV teststeder nær meg

Slik kan du bli smittet med hiv

sex

Ved seksuelt omgang

I Norge skjer hiv-smitte hovedsakelig ved seksuell omgang. Du kan bli smittet med hiv dersom du har vaginalt, analt eller oralt samleie uten kondom

needle

Fra mor til foster eller barn

I Norge blir mor og barn behandlet med hiv-medisiner og amming frarådes. Da er risikoen for mor til barn-smitte minimal.

mother_child

Via infisert blod

Du kan bli smittet ved deling og gjenbruk av sprøyter og nåler. Det finnes også fremdeles land hvor sykehusene ikke har så gode rutiner ved blodoverføring som hos oss. Her kan man bli smittet ved blodoverføring.

Her kan du lese mer om hvordan hiv smitter og ikke smitter:

Brosjyre om seksuell helse på 12 forskjellige språk: Kirkens Bymisjon

Enkle animasjonsfilmer på 5 ulike språk om hiv, soi og testing: Animasjonsfilmer

Aksept – senter for alle berørt av hiv

Folkehelseinstituttet

Informasjon om hiv på forskjellige språk: Folkehelseinstituttet

pep

PEP

PEP (posteksponeringsprofylakse) er medisiner som kan hindre at hivviruset får kommet inn i cellene og reprodusere seg hvis man har vært i en risikosituasjon.  PEP skal tas snarest mulig og senest 48 timer etter at man har vært utsatt for hivsmitte. Medisineringen  varer i 28 dager.

Du kan lese mer om PEP her.

pep

PrEP

PrEP (preeksponeringsprofylakse) er hivmedisiner som kan gis hivnegative for å forebygge eventuell hivsmitte. Prep kan tas like før man vet at det kan oppstå  en risikosituasjon eller daglig.

Du kan lese mer om PrEP her.

Vil du lære mer om hiv?

Ønsker du mer kunnskap om hiv? Kanskje din arbeidsplass eller organisasjon ønsker å lære mer? Kirkens Bymisjon har en rekke virksomheter som jobber med hiv, både forebyggende og med psykososial oppfølging.

OSLO

Aksept –  Senter for alle berørt av hiv

Primærmedisinsk Verksted

BERGEN 

Leve med hiv

HAUGESUND

Leve med hiv

STAVANGER

Leve med hiv

TRONDHEIM 

Aksept og mestring